Ads Header

horoscop

Partener tv

sâmbătă, 10 aprilie 2010

POLONIA IN DOLIU



PRESEDINTELE POLONIEI A MURIT INTR-UN ACCIDENT AVIATIC.

TRUPUL NEINSUFLETIT AL PRESEDINDETELUI POLONEZ A FOST REPATRIAT

Un avion Tupolev 154, la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski, s-a prăbuşit, la 1,5 km de aeroportul din Smolensk, în Rusia, în condiţii de ceaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, citat de agenţiile internaţionale monitorizate de Mediafax.



Avionul în care se afla Lech Kaczynski s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă, la ora locală 10.56 (9.56 ora României). "La bordul avionului se aflau preşedintele, însoţit de soţia sa Maria, şeful Statului Major Franciszek Gagor şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer", a adăugat el. Numeroşi demnitari polonezi se aflau la bordul avionului prezidenţial prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în Rusia, relatează Warsaw Business Journal.Guvernatorul băncii naţionale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, se afla printre pasagerii avionului prezidenţial polonez prăbuşit sâmbătă la Smolensk, în Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al băncii, citat de Sky News.Nicio persoană aflată la bordul avionului prezidenţial polonez nu a supravieţuit, a anunţat guvernatorul regiunii ruse, într-o intervenţie televizată.La bordul avionului se aflau 96 de persoane, între care 88 de membri ai delegaţiei oficiale, au anunţat autorităţile din Rusia. Iniţial, se anunţase că accidentul a făcut 132 de victime.Premierul polonez Donald Tusk a convocat o şedinţă de urgenţă a Cabinetului. Conform Constituţiei poloneze, preşedintele Dietei, camera inferioară a Parlamentului, Bronislaw Komorowski va prelua prerogativele prezidenţiale.Kaczynski mergea în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi.Întreaga lume se află în stare de şoc după ce zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului prezidenţial polonez în Rusia.Site-ul administraţiei prezidenţiale poloneze a fost actualizat într-o variantă alb şi negru, pentru a sugera suferinţa pricinuită de moartea lui Lech Kaczynski. Între timp, polonezii au ieşit în stradă pentru a vărsa lacrimi în memoria victimelor. Drapelul naţional a fost coborât în bernă la palatul prezidenţial, unde sute de oameni s-au adunat pentru a aduce flori şi a aprinde lumânări



.Polonia, unde tendinţele politice au dispărut, este unită, după accidentul de avion în care au murit preşedintele Lech Kaczynski, o mare parte a Statului Major al armatei şi numeroşi alţi oficiali.Ţara este în doliu .În Polonia, ţară catolică în proporţie de 90%, mesele de duminică, la care de obicei participă numeroase persoane, sunt dedicate victimelor catastrofelor. "Ne rugăm pentru ţara noastră. Suntem încrezători în faptul că sacrificiul surorilor şi fraţilor noştri va da roade, va aduce pace şi reconciliere între polonezi", a declarat cardinalul Stanislaw Dziwisz, în cadrul unei mese celebrate sâmbătă seara în catedrala Wawel din Cracovia.Zeci de mii de persoane s-au reunit în noaptea de sâmbătă spre duminică în cartierul Palatului prezidenţial din Varşovia, pentru a depune flori şi a aprinde lumânări. Potrivit agenţiei Interfax, care citează echipele de salvare, o femeie care urma să meargă cu acest avion a renunţat.Trupul neînsufleţit al preşedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost repatriat duminică din oraşul rus Smolensk, în prezenţa premierului rus Vladmir Putin, relatează RIA Novosti. Avionul care a transportat cadavrul preşedintelui a decolat duminică de pe aerodromul militar din Smolensk şi a aterizat pe aeroportul militar din Varşovia în jurul orei locale 14.30 (15.30 ora României).



Premierul rus Vladimir Putin, care conduce comisia guvernamentală de anchetă instituită de preşedintele Dmitri Medvedev pentru a elucida cauzele catastrofei, precum şi numeroşi oficiali ai armatei ruse au participat la ceremonia de adio. Cadavrul preşedintelui polonez a fost primit la Varşovia de premierul Donald Tusk şi de fratele geamăn al acestuia, fostul premier Jaroslaw Kaczynski.Trupul neînsufleţit al soţiei preşedintelui Kaczynski, Maria, va fi transferat la Varşovia mai târziu. Pe de altă parte, şeful Comitetului de anchetă al Parchetului rus, Aleksandr Bastrikin, a anunţat că expertiza a 81 de cadavre a fost încheiată şi rudele victimelor vor putea prelua trupurile neînsufleţite ale acestora.Accidentului avionului care îl transporta pe Lech Kaczynski nu a fost provocat de probleme tehnice, i-a transmis premierului rus, Vladimir Putin, şeful Comitetului de anchetă al Parchetului general, Aleksandr Bastrikin, relatează RIA Novosti, în pagina electronică."Pilotul a decis să aterizeze deşi fusese informat despre condiţiile meteorologice nefavorabile", a subliniat el.Potrivit presei, avionul prezidenţial a fost fabricat în 1990 şi a fost folosit timp de aproape 20 de ani.

Sincere condoleante poporului polonez.
Read more